CARA AJAR ANAK CINTAKAN AL-QURAN. JOM BUAT SEPERKARA INI.

Alhamdulillah syukur buat mereka yang dikurniakan zuriat yang indah seindahnya. Bagi ibu bapa yang punyai anak pastinya akan membimbing anak-anak terutamanya dari segi kehidupan, keagamaan dan lain-lain lagi aspek. Kadang-kadang, sebelum anak keluar dari perut pun, rata-rata pasangan yang berangan apa nak diajarkan kepada anak tu. 


Alhamdulillah bila anak dah keluar, ibu dan ayahlah malaikat indah di dunia yang diamanahkan Allah untuk mendidik dan membimbing anak-anak. Perkara utama yang harus dipegang rapi oleh ibu ayah adalah dari segi Cinta Anak terhadap Al-Quran.


Nampak remeh, tetapi tidak ya, Sebab sangat penting untuk kita terapkan Al-Quran dalam jiwa anak. Banyak sangat-sangat kebaikannya kalau kita lakukan dari awal lagi. Iaitu dari anak masih kecil (kanak-kanak).


Justeru, bagaimana nak terapkan perasaan anak cintakan Al-Quran? Bagaimana cara ajar anak untuk cintakan Al-Quran?


ajar anak cintakan alquranCARA AJAR ANAK CINTAKAN AL-QURAN.  BUAT PERKARA INI.

Kadang-kadang menjadi masalah dan isu kepada ibu bapa apabila anak makin meningkat umurnya, makin sukar dibentuk. Sebelum sesuatu sebegitu terjadi, adalah penting untuk anda ikuti tips ini. Ia juga merupakan antara cara ajar anak cintakan Al-Quran yang boleh anda buat. 

Jom ikuti Cara Ajar Anak Cintakan Al-Quran. Tips ini dikongsikan di Facebook individu yang bernama Nur Aisyah.

Siapa yang perlu amalkan? Ibu ayah boleh cuba buat. Yang belum berkahwin pun boleh belajar dan ambil tahu supaya kelak dah ada anak, bolehlah turut lakukan.

Cara Ajar Anak Cintakan Al-Quran adalah cuba jadikan perkara ini sebagai amalan anda:

  1. Letakkan tangan atas kepala anak dan kemudian bacalah ayat 1 - 4 Surah Ar-Rahman. 
  2. Niatkan supaya anak menjadi orang yang cintakan Al-Quran dan mendapat keberkatan Allah SWT. 


 
cara ajar anak cinta alquran


Maksud Surah Ar-Rahman (Ayat 1 - 4)

cara ajar anak cintakan al quran

Terjemahan:

Tuhan yang Maha Pemurah, serta melimpah-limpah rahmatNya. Dialah yang telah mengajarkan Al-Quran. Dialah yang telah menciptakan manusia. Dialah yang telah membolehkan manusia (bertutur) memberi dan menerima kenyataan.


Selain itu, banyak kelebihan membaca surah Ar-Rahman (Ayat 1-4). Selalulah membacanya dan jadikan amalan. Mudahan menjadi asbab untuk ke syurga bersama-sama keluarga. 

Jom dengarkan video ini. Dapatkan Ilmu Bermanfaat, Jemput Sertai:

Barang Rumah Malaysia

Komuniti Rihura

Info Ibu Hamil 

Info Resepi 

Info Motivasi 

Malaysia Blogger Influencer & Content Writer

0 Ulasan